Home Indretning Den berømte Wegner gyngestol – et af Danmarks mest berømte møbler

Den berømte Wegner gyngestol – et af Danmarks mest berømte møbler

43
0
SHARE

Wegner gyngestolen indtager en helt særlig rolle i den berømte dansker Hans J. Wegners mange værker. Wegner var stærkt optaget af ideen om at finde ud af, hvilke faktorer, der gør en stol til en ‘perfekt stol’. Denne higen efter det perfekte kommer til udtryk i mange af hans designs. Wegner tegnede da også flere hundrede forskellige slags stole i sin lange karriere, deriblandt en række meget populære og tidløse gyngestole.

Men før vi går videre, lad os da lige kaste et overordnet blik på gyngestolene, som i dag findes på markedet. Faktisk er gyngestole nok den type møbel, som de fleste af os forbinder med gamle dage. Mange af os har da også haft bedsteforældre, som har haft en gyngestol stående i stuen eller i deres sommerhus, og hvor vi som børn har brugt megen tid på at gynge. Som børn var vi mange, der syntes, det var sjovt og anderledes at gynge i en sådan stol, samtidig med at vi kunne fascineres over den ro, vi hurtigt følte, når vi sad i en gyngestol og rokkede blidt frem og tilbage.

At gyngestole er blevet populære igen kan ses ud fra de mange forskellige stole, som det nu er muligt at få på markedet. Således er der dusinvis af forskellige typer af stole i forskellige farver i de forskellige møbelhuse og på webshops fra designere som Eames, Børge Mogensen og Wegner.

I det følgende vil vi dog fokusere på den berømte Wegner gyngestol med navnet PP 124.

Den smukke og tidløse Wegner gyngestol

Den berømte PP 124 Wegner gyngestol er en smuk stol med et enkelt og minimalistisk, skandinavisk design. Det minimalistiske design gør, at stolen passer ind i hjem med mange forskellige typer indretning. Stolens skandinaviske design kommer blandt andet til udtryk i stolens smukke rygparti, som består af flagline. Derudover er stolen fremstillet af sæbebehandlet skandinavisk bøg, som giver stolen det lyse og enkle udtryk. Hvis du ikke er til denne naturfarve, er det dog også muligt af få stolen i sort og med flagline af sort reb.

Stolen er omhyggeligt sat sammen og håndslebet, så du kan være sikker på, at der ikke er nogen hårde fremspring, som du kan stikke dig på. Således er stolen fremstillet med et livslangt dagligt brug af stolen for øje. Med en pris på over 30.000 kroner kan stolen forekomme dyr, men vi vil dog holde fast i, at det er en god investering. Dette er fordi, stolen er fremstillet i en kvalitet, der er så høj, at den vil kunne holde i en livstid, og fordi stolens tidløse design gør, at stolen kan passe ind i mange forskellige typer indretninger – også selvom du skulle skifte stil.

Stolen er forsynet med både en pude at sidde på og en nakkepude. Samtidig er stolen så harmonisk og afbalanceret, at der ikke risiko for, at den kan tippe bagover, når du bruger den, og den er også designet sådan, at den er nem at komme op fra igen. Med andre ord, du skal blot sætte dig i stolen,  læne dig tilbage, lukke øjnene og slappe af…

Anden nyttig viden om Hans J. Wegner og hans værker

Wegnerstolen PP124 er den sidste gyngestol, som Wegner tegnede, og den blev lavet som en lettere efterfølger til stolen PP 126. At stolen hedder noget med ‘PP’ refererer til det danske møbelsnedkeri PP Møbler, som fremstillede og stadig fremstiller nogle af Wegners mest ikoniske stole.

Hvis man er interesseret i at læse mere om dansk design og designhistorie, så er der blevet skrevet flere bøger om emnet. Et eksempel på en bog, som beskriver netop Wegner’s værker, er skrevet af Christian Olesen fra det danske Designmuseeum. Bogen, som hedder “Wegner – bare een god stol”, giver et rigtigt godt indblik  i designeren og manden Hans J. Wegners værker.

Bogen er udarbejdet på baggrund af mange interviews og inddrager desuden billeder og forskellige arbejdstegninger samt fotos fra den berømte danskers tegnestue. Den første PP 124 gyngestol blev fremstillet af PP Møbler for Wegner i 1984 – det er vist sikkert at sige, at den sidste Wegnerstol ikke er blevet produceret endnu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here