Home Have Sådan laver du et smukt blomsterbed

Sådan laver du et smukt blomsterbed

545
0
SHARE

De fleste mennesker har vel en mening om, hvordan en smuk blomst skal se ud. Og her er der ligeså mange meninger, som der er blomster. Nogle kan lide enkle blomster med et roligt udseende, andre er til det mere tilfældige og rodede udtryk. Nogle er til gule, mens andre er til lilla blomster. Og nogle synes, vilde blomster er flottere end de blomster, vi typisk plukker ind fra haven.

Fire forskellige typer blomsterbede
Uanset hvad du hælder til, har du mulighed for at omgive dig med netop de blomster, du synes er smukkest i haven. Men før du kaster dig ud haveprojektet, vil det være en fordel at vide, hvilket type bed du ønsker. Her giver vi dig tips og ideer til fire forskellige typer af blomsterbede, du kan overveje i din have.

det romantiske bed

Det romantiske bed
Mange forbinder blomster med romantik. Og det er da heller ingen tilfældighed, at brudebuketten indgår i brylluppet som en uundværlig del af ceremonien. Du har også mulighed for at præge din have i den romantiske retning, idet der er blomster, der særligt appellerer til indre glæde, harmoni og så – ja, romantik. I et typisk romantisk bed har rosen helt klart sin berettigelse. Roser kan fås i utallige varianter – der er roser med store, smukke blomsterhoveder, og der er roser, der sætter et væld af små blomsterhoveder, som giver et overflødighedshorn af frodighed og elegance. Til roserne i det romantiske bed er det næsten obligatorisk også at have brudeslør. Denne smukke plante giver en kontrast af lethed til de enten store roser eller de små, mangfoldige roser. Som farvemæssig kontrast vil det være flot at supplere bedet med lavendler. Disse planter udmærker sig især ved deres herlige duft og ved deres særprægede form.

Flydendelava.dk_Det farverige bed

Det farverige bed
Et bed fuld af farver er superflot i sommermånederne, hvor solen tilfører blomsterne ekstra glans. Der findes utallige farverige blomster, der kan pryde dit bed. Skal det være enkelte, rolige planter, vil purpursolhat være et godt valg. Solhatten fås i de fleste farver, men lilla er den nok mest kendte for denne blomst. Uanset hvilken farve du vælger, er det vigtig at finde noget, der byder ind med en farvemæssig kontrast, fx orange eller gul. Et bud på en plante i denne kategori kunne være sibirisk valmue eller en frøkenhat. Til orange matcher blå, og hvis du vil over i det blå, er der mulighed for at plante blå kornblomster, som egentlig er en ”vild” blomst, som også kan gro i den velplejede have. Farven er kraftig, klar og samtidig forfinet, hvilket gør sig godt sammen med de øvrige blomster. Hortensia er også en plante, der kan stå helt skarpt afhængig af, hvilken farve du vælger. Vær dog opmærksom på, at hortensia kan blive over halvanden meter høj og det samme i bredden.

Flydendelava.dk_Forårsbedet

Forårsbedet
Der er ikke meget, der overgår de små forårsbebudere efter et langt efterår og en vinter, hvor man begynder at længes efter farver og tegn på liv i naturen. Ofte etableres forårsbedet i forhaven, ud mod vejen, idet det ofte kan blive overset i den store have blandt store stauder, buske og andre planter. Den første forårsbebuder er julerosen, der allerede står blomstrende i december måned. Dernæst kommer vintergækken med deres enkle, hvide, nikkende blomsterhoveder. Anemoner forbindes ofte med skoven, men den kan ligeså vel vokse i den etablerede have. Krokus og hyacinter hører også til forårsblomsterne. Krokus findes i blå/lilla, gul og hvid, mens hyacinter pryder i farverne blå, lyserød og hvid. Planterne – undtagen julerosen – er alle løgplanter. Det vil sige, at når man planter løget om efteråret, så kommer forårsblomsterne op om foråret. De fleste kommer hvert år, men der er få, som blot er 1- eller 2-årige planter.

Flydendelava.dk_Det nemme bed

Det nemme bed
Der er stor forskel på, hvor nemt et bed kan være. Hvis man hovedsageligt vælger stauder i bedet, er der en del arbejde med at klippe planterne ned om efteråret eller (typisk) om foråret. Andre planter kræver højst, at man fjerner de brune blade, men dette er mest for udseendets skyld. Valmuer, lavendel, nelliker og løvefod er planter, der ikke breder sig, og derfor er det nemt at komme til med riven, når der skal luges ukrudt. Men der er også en anden løsning: Hvis du planter blomsterne tæt i et bed, og planterne er gode til at brede sig, får jordbunden ikke lys nok til, at ukrudtet trives. Nemheden består således i, at man slipper for at luge i bedet.

Pssst – får du heller ikke altid vandet dine blomster i tide? Der er alligevel håb til dine blomster og planter. Læs nyheder samt dette trick til, hvordan du undgår at dine planter dør, på dagens.dk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here